sockerbullen på kruskakullen - lästips!



sockerbullen på kruskakullen - av carin wirsén,
illustrationer av stina wirsén.

den underbara boken jag skrev om häromdagen.
vi läser vidare och vidare och förundras över det finurliga och älskvärda språk som carin använder när hon skriver. man blir glad av näpen och häpen, inte minst av lilla tanten som äger bageriet.


utdrag från barnens bokklubb om boken;


Härlig högläsning
Sniffa lite med näsan över den här otroligt snygga boken och du kan nästan känna doften av nybakt bröd.
  Från bageriet i den lilla staden svävar ljuvliga dofter av vanilj, russin, honung, mandelgrädde...


Där jobbar den lilla tanten och hennes två barn, Näpen och Häpen, så att det yr om mjölet. Men hur mycket de än knådar, spritsar och säljer, blir det inte mer pengar i kassan. Kan det vara någon som knycker i bageriet?
En ovanligt stor skorppåse kommer väl till pass när det ska idkas spaningsarbete. Men vad gör man om tjuven råkar vara en ensamstående moster med sju ungar på halsen?
Arbetet i ett bageri kanske inte känns så rafflande, men det här är en bok som handlar mycket om att hjälpas åt, att hitta lösningar tillsammans, att ha roligt, att överraska varandra och göra livet "gott" - för sig själv och för andra. Här frodas livslust, värme och yrkesstolthet bland jäsande degar och mumsande kunder. Och det är kanske inte pengarna som är viktigast i livet trots allt.

Carin Wirsén skriver ord- och detaljrikt i korta kapitel om hur tanterna (ja, de blir flera!) och alla barnen fejar, skurar och gnor för glatta livet . och för att utveckla bageriverksamheten till ett pensionat.
En överraskande och härlig högläsningsbok med ord och uttryck som rullar i munnen likt goda mördegskulor.

Stina Wirséns collage av gammeldags receptfoton och hennes snabba penna fångar skickligt känsla av då och nu. För de gammeldags damerna och deras flitiga barn som städar, borstar, bakar och knådar har mycket av en svunnen tid över sig. Ändå känns de helt moderna!

Stina Zethraeus, jurymedlem. Barnens bokklubb

Kommentarer
Postat av: mia

Åh, vad underbart!

Nu har jag reserverat den så jag får den när ni är klara. :)

2008-08-15 @ 11:20:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0